Az éneklés megfiatalítja a patkányokat


A gégeizmok sorvadása miatt idős korban patkányban, emberben egyaránt gyakran izomsorvadásra visszavezethető hanggyengeség (presbyphonia) lép fel, csökken a képzett hang intenzitása, nehezebben megy a köhögés is. Kétségbeesésre azonban nincs ok, mert némi tréninggel megelőzhető, javítható az egészségromlás.
A fiatal, egészséges gégében a hangszalagok két kinyílás között még tökéletesen összezárnak. Időskori hanggyengeség során azonban a hangszalagok már nem záródnak jól. Műtéti beavatkozással, injekciókkal ugyan újra elérhető a hangrés záródása, de idős korban ez nem mindenkinél járható út. Tornázással azonban lassítható az öregedés, és természetesen a gégeizmok edzésére is van mód. Aaron Johnson, a Wisconsin Egyetem kutatója és munkatársai patkányokon tesztelték le a gégetorna hatását, mivel e rágcsálók hangképzése hasonlít a miénkhez, és a gége elváltozásai laborállatokon közvetlenül is vizsgálhatók.
A patkányok ultrahangokkal kommunikálnak, amit az emberi fül nem érzékel, de hangrögzítő eszközök és számítógépes programok segítségével ez a probléma könnyen orvosolható. A kísérletben hím patkányokat használtak. Megismertették őket egy vonzó nősténnyel, amit azután kiemeltek a ketrecükből. A vágyakozó hímek hanggal igyekeztek visszacsalogatni a nőstényt. Őt ugyan nem, de jutalomfalatot kaptak a szerenádért. A patkányok hamarosan megtanulták, hogy az evésért dalolni kell. Nyolc héttel később az idős patkányok gégéje ugyanolyan jól működött, mint a fiataloké, a hangintenzitásukban sem volt különbség. A kontroll, nem tréningezett idős patkányok hangja viszont időközben gyengébb lett, amit a gégeizmok beidegződésének károsodása okozott. Az időkori hanggyengeség legjobb ellenszere tehát az éneklés - ami a gégeizmok felfrissítése mellett a hangulat javításával is hozzájárul a fiatalodáshoz.

Johnson et al., 2013, J Gerontol A Biol Sci Med Sci