Új mélymerülési rekord

Egy Cuvier-féle csőröscet 2992 méteres eredményével megdöntötte az emlősök eddigi mélymerülési rekordját. 600 méterrel úszott mélyebbre az eddigi, egy déli elefántfóka által felállított csúcsnál.

Ez a cetfaj szívesen merül mélyre, távol a partoktól, ezért a megfigyelése rendkívül nehéz. Mindeddig csak néhány órányi időtartamon át sikerült adatot gyűjteni a viselkedésükről. 2010 és 2012 között azonban amerikai kutatók nyolc cetre erősítettek műholdas jeladót, amelyek akár 3 hónapon át szolgáltatott adatot a dél-kaliforniai partok mentén élő állatokról. Az elemzések során nem csak a merülés mélységének rekordja dőlt meg, hanem a hossza is. Az egyik cet 137,5 perces merülésével 18 perccel tovább tartózkodott a víz alatt, mint az eddigi csúcstartó elefántfóka.

A kutatók szerint a csúcsdöntő merülések mélysége és hossza egyáltalán nem jellemző ezekre a cetekre. A mélymerüléseik átlagosan 67 percesek és 1400 méter mélységűek. Valószínűleg a tengerészeti  szonárok zavarták meg az állatok tájékozódását. Erre utal az is, hogy leggyakrabban Cuvier-féle csőrös cetek vetődnek partra a katonai középfrekvenciájú szonárhasználat miatt. A vizsgált állatok meglepő módon mégis gyakran tartózkodtak a haditengerészet gyakorlóterepén, vagyis bizonyos fokig alkalmazkodtak a szonárok keltette hangzavarhoz.