Testvéri támogatás

A hangyákat és méheket kivéve rovarokat ritkán tanulmányoznak a kooperáció evolúciójának kutatói. Pedig érdemes: német kutatók fülbemászó testvérek között fedeztek fel meglepően szoros együttműködést.
A különböző állatfajok nagyon változatos csoportokat alkothatnak egyedek időleges tömörülésétől a munkamegosztáson alapuló államalkotásig. Az evolúcióbiológusok számára izgalmas kérdés az, hogyan alakultak ki összehangolt együttműködésre épülő csoportok az egyedek közötti konfliktusok és versengés ellenére. E kérdés megválaszolásához újabb adalékot jelent a fülbemászók
ivadékgondozási rendszere, ami sokban emlékeztet egy család működésére. A nőstény ősszel 40-45 petét rak, és egész télen mellettük marad, tisztogatja és emelgeti őket. A petéből kikelő lárvák, a nimfák néhány hétig még az anyjuk mellett maradnak, holott nélküle is életképesek lennének. Vajon miért nem mennek el? Milyen előnye van a családi életnek?
Egy kis virágpor adagolása segített megvilágítani a választ. A kutatók ámulatára a testvérek megosztoztak a táplálékon, leggyakrabban akkor, ha az anyjukkal nem voltak közvetlen kapcsolatban. Feltehetően a táplálékmegosztás az egyik oka annak, amiért sokáig együtt maradnak. Az eddig méltatlanul elhanyagolt jelenség, a testvérek közötti kooperáció kulcsfontosságú lehet a társas életmód felé vezető evolúciós úton.