Élveboncolás

Nem is gondolnánk, hogy még egy hatvan tonnás, tizenöt méteres óriásnak is van félnivalója. A déli simabálnákat Argentínában olyan gyakran támadják meg levegővételkor a sirályok, hogy kénytelenek voltak új trükköt kifejleszteni a felszínre úszáshoz.
Az 1970-es években figyelték meg a kutatók először, hogy a felszínre emelkedő bálnák hátából bőr- és zsírcafatokat tépnek ki a sirályok, akár 20 cm-es sérüléseket okozva. Akkoriban ez még ritkán fordult elő, három és fél évtizeddel később viszont már a bálnák 77%-án mutatkoztak a sirályok ütötte sebek. Időközben ugyanis a madarak egyre jobban rászoktak a könnyű zsákmányra, másrészt el is szaporodtak, köszönhetően a környező halászatok és hulladéklerakók tevékenységének.
A bálnák sebei könnyen elfertőződnek, főleg, ha támadás előtt a sirály a szeméttelepen turkált. De egészen biztosan fájdalmat is okoznak, máskülönben nem töltenék a bálnák a nappali órák negyedét azzal, hogy megpróbálják kicselezni a madarakat. Különösen az anyák és a borjak helyzete nehéz, hiszen 80%-ban ők a célpontok.
A helyi közösségek adománygyűjtő programot indítottak arra, hogy csökkentsék a sirályok számát, de közben a bálnák is megpróbálnak védekezni a maguk módján. Az utóbbi 3 évben egyre gyakrabban csak a fejüket emelik ki a vízből, egy gyors légcserére. A technika energiaigényes, így valószínűleg a sebek mellett a kimerültség is szerepet játszik a Valdes-félsziget körüli nagy arányú borjúpusztulásban.

Fazio et al., 2014. Marine Biology