Csábító koktél ágyi poloskák ellen

Az ágyi poloskák az egész világon elterjedt vérszívó rovarok. Mivel kifejletten is mindössze akkorák, mint egy almamag, nagyon nehéz őket észrevenni nappali rejtekhelyeiken. Éjjel bújnak elő és szúrják meg alvó áldozatukat, aki a csípést legfeljebb ébredés után észleli, ha a bőre szúnyogcsípés nyomához hasonlóan bepirosodik. Noha jelenleg úgy tudjuk, hogy az ágyi poloskák nem terjesztenek betegségeket, nagyon bosszantó, ha beköltöznek a lakásba.
Változatos búvóhelyeik miatt a kiirtásuk roppant nehéz. Újabb reményt jelent, hogy kanadai kutatók hat komponensből (dimetil-diszulfid, dimetil-triszulfid, (E)-2-hexenal, (E)-2-oktenol, 2-hexanon, hisztamin) összeállítottak egy olyan keveréket, ami segít összegyűjteni és csapdába ejteni a rovarokat. Mégpedig jóllakottságuktól, fejlődési állapotuktól vagy nemüktől függetlenül. A koktéllal átitatott csapdák hétszer több rovart gyűjtenek be, mint a koktél nélküliek.

A készítmény az ágyi poloskáknak azt a természetes feromonját utánozza, amit biztonságos rejtekhelyeken bocsátanak ki. A vegyületek azonosításához 18 000 vedlett kitinpáncélt és ürüléket dolgoztak fel a kutatók, akik abban bíznak, hogy már jövőre piacra dobhatják az új csapdát.