Szakmai önéletrajz

E-mail: eniko.kubinyi@ttk.elte.hu
Cím: ELTE Etológia Tanszék, Budapest, H-1117, Pázmány P. s. 1/c.
T: + 36 1 3812179, Fax: +36 1 381 2180

Kubinyi Enikő az ELTE Etológia Tanszék tudományos főmunkatársa, biológus, etológus. 2016-tól az Európai Kutatási Tanács (ERC) Starting Grant támogatásával megalapította a Szenior Családi Kutya Programot. A csoport fő célja a családi kutyák kognitív öregedésének kutatása, kognitív állapotfelmérésére alkalmas viselkedéstesztek kidolgozása, a kognitív hanyatlás viselkedési, genetikai és idegtudományi markereinek azonosítása, valamint Kutya Agy és Szövetbank fejlesztése.
Elsőéves egyetemistaként, 1994-ben csatlakozott az akkor induló Családi Kutya Programhoz. A Csányi Vilmos, Miklósi Ádám és Topál József által elindított kutatás a világon elsőként foglalkozott a kutya-ember kapcsolat viselkedési és gondolkodási vonatkozásaival. Emellett kutatási tapasztalatot szerzett a párizsi Sony Computer Science Laboratory-ban, a Sussex University-n, az MTA-ELTE Statisztikus és Biológiai Fizika Kutatócsoportban, valamint az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoportban is.
Kubinyi Enikő 2004-ben szerzett PhD fokozatot az ELTE Etológia Doktori Iskolában. Kutatási területe a szociális tanulás, etorobotika, farkasok és kutyák szociális viselkedésének összehasonlítása, személyiségkutatás és viselkedésgenetika. Munkájának legjelentősebb elismerése a Junior Príma díj 2009-ben és az Amerikai Pszichológusok Társaságának díja a 2003-as év legjobb összehasonlító pszichológiai cikkéért. 2017-ben a Young Academy of Europe tagjának választották. Kétszer nyert Bolyai János Kutatói ösztöndíjat (2010 és 2016), 2018-ban ÚNKP Bolyai+ és L'ORÉAL-UNESCO A Nőkért és a Tudományért ösztöndíjat. Tudományos publikációival 2015-ben az ELTE 50 legidézettebb kutatója közé került. 2004-ben születtek ikerlányai Vanda és Vilja, 2011-ben fia, András. Férje Molnár Attila Dávid természetfilmes.
Ismeretterjesztő tevékenysége: a viselkedéskutatási eredményeket bemutató Kutyakutatás- Ebológia és az Élet és Tudomány – Etológia blogok szerzője. Munkahelye kutatócsoportjainak, a Családi Kutya Program és a Family Dog Project facebook, youtube, twitter oldalainak főszerkesztője. Fő szervezője a Kutyaviselkedés-terápia szimpóziumnak és a Kutyaetológia konferenciasorozatnak.