A szurikáták anyatejjel fizetnek a főnök jóindulatáért

A nőstény szurikáták gyakran dajkának állnak azért, hogy a csoportban maradhassanak. Legtöbbször saját kölykeik elvesztése vagy ideiglenes száműzetés után ajánlják fel szolgálataikat a domináns nősténynek.
Mindez nem teljesen önkéntes alapon megy. A domináns nőstény szurikáták vemhességük vége felé fúriává alakulnak, folyamatosan zaklatják az alárendelt nőstényeket és gyakran megölik ezek kölykeit. Az elmenekülő alárendeltek kis idő múltán visszatérnek, és újult erővel igyekeznek megnyerni a kolónia úrnőjének kegyeit. Ennek egyik eszköze az, hogy beállnak szoptatós dajkának.
Cambridge-i kutatók 1996 és 2011 között gyűjtött adatok elemzése után jutottak arra a következtetésre, hogy minden második szurikáta alom mellett szoptatós dajkák segédkeznek – általában idősebb, maguk is vemhes vagy nemrégen szült nőstények, sokszor a domináns közeli rokonai. Elválasztás után skorpiókkal és más gerinctelenekkel etetik a kölyköket, olykor pedig akár egész nap őrködnek a kicsik felett – nyelve az éhkoppot. A dajkaság tehát sok fáradsággal jár, de a kutatók szerint még így is megéri, hiszen az alárendeltek amellett, hogy rokonaik gondozásával saját génjeik továbbadását is segítik, a csoporton kívül szinte biztosan pusztulásra lennének ítélve.