Folyamatos szárnyalás – 200 napon át

A rájuk erősített adatgyűjtő sem akadályozta meg a havasi sarlósfecskéket abban, hogy több mint fél évet a levegőben töltsenek. Nem kizárt, hogy ez idő alatt néhányszor leszálltak, de azt biztos, hogy nagyon ritkán és soha nem több időre néhány percnél. Ez azt jelenti, hogy közel hét hónapon át a levegőben ettek, és ami még meglepőbb, aludtak.
A svájci Ornitológiai Intézet munkatársai gyorsulás- és fénymérővel látták el a madarakat. A készülék négy percenként kapcsolt be 3 mp-re. Szabadon bocsátásuk után a madarak elrepültek Délnyugat-Afrikába telelni. Következő tavasszal három madár készülékét sikerült visszagyűjteni.
Az adatok azt mutatták, hogy költőhelyükön, Svájcban, illetve vándorlás közben a madarak jellemzően nappal repültek, éjszaka fákon vagy sziklákon pihentek. De amint elérték afrikai telelőhelyüket, megváltozott a viselkedésük. A nappali és az éjszakai viselkedésmintázat teljesen egyforma lett, a pihenő szakasz megszűnt.
A havasi fecskék nem kicsik, a szárnyfesztávuk akár 57 cm. Hogyan képesek folyamatosan olyasmire, mint a nagy energiafelhasználású repülés? Hogyan alszanak? Miért nem szállnak le? Egyelőre csak találgathatunk. Talán a delfinekhez hasonlóan képesek váltogatni, melyik agyféltekéjük aludjon. Lehet, hogy így elkerülhetik a ragadozókat vagy nem érik el őket a maláriaszúnyogok. Ami viszont bizonyos, az az, hogy mostantól a havasi sarlósfecske tartja a megszakítás nélküli szárnyalás rekordját. Még a híresen hosszútávrepülő sarki csér is leszáll a vízre pihenni.