Repülő robotraj

Egymás mozgásához igazodó, a madárrajokat modellező robotokat készítettek az ELTE és az MTA kutatói. Ez a világon az első olyan autonóm, külső vezérlés nélkül repülő gépraj, ami biológiai megfigyelések alapján épült, és szabadtéren, nem ideális időjárási körülmények között is működőképes.

Vicsek Tamás kutatócsoportja korábban galambok repülését tanulmányozta a madarak hátára erősített apró GPS készülékekkel. Ekkor jutott eszükbe, hogy az állatok mozgását szabályozó folyamatokat leghatékonyabban robotok segítségével lehet megismerni.

A robotraj jelenleg tizenegy, négyrotoros „multikopterből”, más néven drónból áll, amiket a rájuk szerelt apró számítógépek vezérelnek. Képesek önállóan, emberi beavatkozás nélkül alakzatokban repülni, illetve követni egy vezérgépet, még akkor is, ha esetleg akadályok kerülnek az útjukba. A mozgásukat három fő szempont határozza meg: a csapathoz tartás, az ütközés elkerülése és az egymáshoz igazodás. Ezt a drónokra erősített GPS és az egymás közötti, rádiójeles kommunikáció teszi lehetővé, ami még pontosabb lehet majd, ha a drónok a rájuk szerelt kamerák képe alapján állapítják meg egymás helyzetét.
Az önállóan mozgó robotraj az állatcsoportok mozgásának modellezésén kívül megfigyelő, monitorozó feladatokat láthat el például katasztrófák helyszínein, de akár szállíthat is tárgyakat olyan helyekre, ahová ember nem juthat el. Mivel a rajt sok példány alkotja, a rendszer sokáig ellenáll a veszteségeknek, így nehéz körülmények között is bevethető.