Barátságos kismajmok

Az oxitocin hormon hatására megváltozik az újszülött rhesusmajmok szociális viselkedése: kommunikatívabbak lesznek, stressz-szintjük csökken, szociális érdeklődésük nő. Azoknál a kismajmoknál mérték a legerősebb hatásokat, amelyek a legjobban imitálták a kísérletvezetők arckifejezéseit – ajakcsettintést és nyelvnyújtást-, vagyis a szociálisan motiváltabb egyedek érzékenyebbek a hormonra.
Az oxitocin az agy hipotalamusz nevű részében termelődik, a szülésen, szoptatáson túl főként fizikai kontaktus hatására. Csak az elmúlt évtizedben derült ki, hogy e hormon a szociális viselkedés szabályozásában is jelentős szerepet játszik.

Az agy viselkedésszabályozó folyamatait nem lehet oxitocin-infúzióval befolyásolni, mint a szülésindítást, mert a molekula nem jut át a vér-agy gáton. Sprayben belélegeztetve viszont bejut az agyba, és az ezzel a módszerrel végzett vizsgálatok szerint úgy tűnik, hogy az ember esetében az oxitocin a társas viselkedés szinte minden területén szerepet játszik: ideális körülmények között együttérzőbbé, nagylelkűbbé, bizakodóbbá teszi a kísérleti alanyokat, javítja az érzelemfelismerő képességüket, hosszabb szemkontaktusra készti őket, segít leküzdeni a szociális stresszt. A hatás olykor ellentétes is lehet, az oxitocin ugyanis valószínűleg felerősíti a társas helyzetekkel kapcsolatos érzelmeinket, legyenek azok akár pozitívak, akár negatívak. Sok fajnál dokumentálták már, hogy az oxitocin szabályozó szerepet tölt be a szociális memória, kötődés kialakulásában, de főemlős-kölyköknél most igazolták először a hatékonyságát.