Játékokat a krokodiloknak!

Három fő típusa van a játékoknak, és mindegyiket űzik a krokodilok is. Leggyakrabban tárgyakkal játszanak: falabdát, zajos kerámia darabokat, vízsugarat, zsákmányt és a vízben úszó hulladékot említik a feljegyzések. A lokomotoros játékok közül a csúszdázás a kedvenc, közvetlenül a hullámszörfözés és az áramlattal úszás előtt. A szociális játékok közé sorolják, amikor a fiatalok a nagyobbak hátára kapaszkodva vitetik magukat és az újszülöttek párosodást mímelnek. Ismert egy olyan hím állat is, amelyik rendszeresen a hátán utaztatta párját, aki mellett élethosszig kitartott.

De a krokodilok nem csak egymással játszanak, hanem például vidrákkal és emberekkel is. Történt egyszer, hogy egy ember megmentett egy fejlövést kapott krokodilt. Nem is sejtette, hogy húsz éven át, az állat haláláig tartó barátság szövődik közöttük. Mindennapos volt a közös úszkálás és az ijesztgetős játék, amiben a krokodil fogcsattogtatással, hátbatámadásokkal szórakoztatta társát. De azt is szívesen hagyta, hogy jóbarátja vakargassa, megölelje, orron csókolja vagy a vízben forgassa.

Eddig nem ismertük ilyen jól a félelmetes krokodilok lágyabb vonásait. Bármilyen meglepő is ez, remekül illeszkedik ahhoz az elmélethez, hogy a játék univerzális, és nem csak gerinceseknél, de akár még gerincteleneknél is előfordul, ha kellően komplex és rugalmas a viselkedésük. Nem kevésbé fontos tanulság az sem, hogy a fogságban tartott krokodiloknak érdemes játékokat is adni, hogy ne unatkozzanak.