A szőrzetszín és a viselkedés kapcsolata

Vörös foltos (teknőctarka, kalikó és torbie), fekete-fehér és fekete-szürke macskák kissé agresszívabbak az emberekkel, saját gazdáik bevallása szerint. Bárki, aki ismer macskákat, fel tud sorolni kivételt, ami nem is csoda, hiszen az agresszió számtalan tényező hatására alakul ki, beleértve a nevelést is. Ugyanakkor egyértelmű, hogy a szőrzet színe és a viselkedés között sok állatfajnál jól érzékelhető a kapcsolat, ami genetikai okokra vezethető vissza. Van, amikor érzékszervi problémák állnak a háttérben. A fehér szín például nagyon gyakran jár együtt veleszületett süketséggel, és ennek megfelelően viselkedésváltozással is kutyákban és macskákban egyaránt. Az ezüstszínű izlandi lovaknak gyakran rossz a látásuk.

Érzékszervi problémák nélkül sem ritka, hogy más a viselkedése a különböző színű állatoknak. A szelídségre szelektálás nem csak a viselkedés megváltozásával jár ezüstrókákban, hanem egyúttal a szőrzetben is fehér foltok jelennek meg. Aranyszínű cocker spánielek általában agresszívabbak, mint a foltosak, a koreai jindo kutyák közül pedig rendszerint a fehérek félénkebbek, mint a vörösek.

Mi az összefüggések háttere? Többféle oka lehet. A szőrszínt különböző melanin pigmentek eloszlása és koncentrációja határozza meg. A melanin termelődését az agyalapi mirigy elülső és középső lebenyének melanocitaserkentő hormonjai szabályozzák. Ugyanakkor ezek a hormonok az agyban az étvágyra és a szexuális viselkedésre is hatnak. Emellett a fekete és barna eumelanin termelődése egy ponton közös egy fontos viselkedésszabályozó rendszerével, ezért az eumelanin koncentrációja a viselkedést is módosíthatja. Másrészt a színt és a viselkedést szabályozó gének olykor kapcsoltan öröklődnek, ami szintén ahhoz vezet, hogy a szőrzetszín egyben a viselkedésre is utal.

Visszatérve a macskákhoz: a tanulmány szerzői felhívják a figyelmet arra, hogy vizsgálatuk 1274 egyede között kevés volt a narancs cirmos, a fehér és szürke színű, ami miatt az eredményeket mindenképpen további vizsgálatokkal kell igazolni.

Pérez-Guisado és mtsai, 2006. Heritability of dominant–aggressive behaviour in English Cocker Spaniels, Appl. Anim. Behav. Sci.
Melanin Wikipedia