Magukra hagyatva

A fiatal gulyajáró madarak szürkületkor megszöknek a nevelőszüleiktől, és az éjszakát a közeli földeken töltik. Csak pirkadatkor térnek vissza. Ez a viselkedés valószínűleg szerepet játszik abban, hogy a kakukkhoz hasonlóan fészekparazita gulyajárók ne a nevelőszülőikre hasonlító madarak közt keressenek párt maguknak később.
Ez létező veszély egyébként. Ha például két cinegefaj fiókáit felcserélik a kutatók, akkor a fiókák nem csak a nevelőszülő énekét veszik át, hanem a viselkedését is, ivaréretten pedig szívesebben párosodnak a nevelőszülő fajához tartozó madarakkal, mint a sajátjukéval. Fogságban a gulyajárókkal is ez történik, rejtély volt eddig, hogy szabadban miért nem.
A nevelőszülőknek sokszor teljesen mások a szokásaik és az élőhelyük, mint a fészekparazitáké. A poszáták például erdőben élnek, rovarokat, hernyókat fogyasztanak. A fészkükbe csempészett tojásból kikelő gulyajárók viszont a nyílt, füves területeket kedvelik, és a rovaroknál sokkal több magot esznek. A kutatók feltételezték, hogy talán a gulyajárók anyja tanítja meg a fiókákat arra, mit kell enni, mert az egyértelmű, hogy sokszor látható a környéken, és olykor hanggal is felel a fiókák csivitelésére. 
A fiókákra és a felnőtt gulyajárókra is rádiós jeladókat helyeztek, valamint vért vettek tőlük, hogy megállapítsák a rokonsági viszonyaikat. Kiderült, hogy a fiókák nem az anyjukat követik, hanem teljesen egyedül hagyják el éjszakára a fészket. Ebből még nem derül ki, hogyan sajátítják el a fajukra jellemző viselkedést felnőttkorukra, de az igen, hogy sokkal különlegesebb a viselkedésük, mint ahogy azt eddig sejtettük.