Bizarr szaporodási stratégia

Komoly fejfájást okoz egy laposféregnek (Macrostomum hystrix), ha nem talál szaporodási partnert. Kénytelen a fejébe injektálni a saját spermáját ahhoz, hogy utódai lehessenek.
Ez a laposféreg szimultán hermafrodita, vagyis hím és női szaporítószervekkel is rendelkezik egyszerre. Adott számára a lehetőség, hogy társ híján önmagát termékenyítse meg. Igaz, hogy ez genetikai leromláshoz, beltenyésztéshez vezethet, de még mindig jobb megoldás, mint egyáltalán nem szaporodni.
Mivel az állat teljesen átlátszó, szaporító szervei könnyen láthatók mikroszkóp alatt. Ha csoportban él, a test hátsó részében felhalmozódó hímivarsejtek egy tűszerű párzószerv segítségével jutnak át a szaporodási partnerbe. Ha viszont nem talál partnert, akkor a párzószervvel a saját fejébe juttatja a hímivarsejteket, ahonnan azok a testfolyadékon keresztül eljutnak a petesejtekhez. Ezt a megtermékenyítési módszert, amikor a hímivarsejtek nem közvetlenül a női ivarszervbe jutnak, hanem a test valamelyik más részébe egy traumatikus sérülésen keresztül, hipodermikus inszeminációnak nevezzük. A laposféreg vizsgálata alapján úgy tűnik, hogy ez a módszer az önmegtermékenyítést is elősegíti akkor, ha alacsony az elérhető szaporodási partnerek száma.