Odanézz!

A kapcsolt figyelem képessége – például mikor elnézünk abba az irányba, amelyikbe a társunk, illetve követjük mutatása irányát – jelentős részben öröklődik a csimpánzoknál. Mivel a kapcsolt figyelem a társas érintkezés fontos eleme, genetikai hátterének megismerése az autizmus rizikófaktorainak azonosításában is jelentős.
Meglepően nagy számú, összesen 232, fogságban élő csimpánzt sikerült bevonni a vizsgálatba. A kapcsolt figyelem teszteléséhez egy kutató először magára vonta az tesztelt állat figyelmét, majd 5 másodpercig egy, a csimpánz feje mögötti  pontra szegezte a tekintetét. Ha az állat ekkor nem reagált, kis idővel később mutatással, majd az állat nevének kimondásával megismételte az akciót.
A kutatók mindegyik csimpánztól DNS mintát vettek, és megvizsgálták, hogy a vazopresszin hormon receptorfehérje-gén szabályozó régiójának milyen változatait hordozzák. Préripockok és emberek vizsgálata alapján már gyanították, hogy ez a génhely hímekben kapcsolatban áll a társas viselkedéssel. És valóban, a hím csimpánzok közül azok, amelyek a gén egy hosszabb változatát is hordozták, hajlamosabbak voltak a kapcsolt figyelemre, tehát a kutató tekintetének vagy mutatásának követésére, mint azok, akik csak a rövidebb változattal rendelkeztek. Ezek az állatok emellett dominánsabbak is voltak a csoportjukban, ami szintén arra utal, hogy jobbak a társas készségeik, ügyesebben értelmezik mások kommunikációs jeleit. Mivel a csimpánz és az ember genetikailag közel álló fajok, a vizsgálat az emberek kommunikációs képességeinek biológiai hátterét is segít megérteni.