A kutyák alkalmazkodtak az emberi táplálékhoz

A kutya az első háziállatunk, és kialakulása alighanem jelentősen befolyásolta az emberi civilizáció fejlődését. A háziasítás pontos helyszíne és ideje kapcsán élénk vita zajlik, és arról is keveset tudunk, milyen genetikai változások vezettek ahhoz, hogy a farkasból kialakult a kutya. Az Uppsalai Egyetem kutatói által vezetett csoport most ennek feltárására tett kísérletet. 12 farkas és 60 kutya genetikai anyagának összehasonlításával 122 olyan gént fedeztek fel, amelyek valószínűleg a kutya házasítása során változtak meg. Ebből 19 az agyi működésekkel kapcsolatos, tíz pedig a keményítő és a zsír emésztésével. A viselkedést szabályozó gének valószínűleg a szelídebb, kevésbé agresszív viselkedésért felelnek. Az emésztésben szerepet játszó gének viszont a hatékonyabb keményítőbontást segítik. A géntermékek funkcionális elemzése szerint a keményítőt bontó amiláz enzim – amit kutyákban a hasnyálmirigy termel – 28-szor aktívabb a kutyában, mint a farkasban, ezért a kutyák körülbelül ötször hatékonyabban emésztik a keményítőt, mint vadon élő rokonaik. (A sok szénhidrátot fogyasztó kultúrában élő emberek – például a japánok – is a kutyáéhoz hasonló génváltozatot hordoznak, míg a vadászó afrikai törzseké a farkasokéhoz hasonlít). Emellett a maltáz, ami a keményítő lebomlásakor keletkező maltózt bontó enzim, a növényevőkhöz hasonlóan hosszabb a kutyákban. Mindez arra utal, hogy a kutyák tápanyagigénye nem azonos a farkasokéval.
 A hatékony keményítőemésztés már valószínűleg a háziasítás kezdeti szakaszában megjelent, amikor a farkasfalkáktól elszakadt egyedek az emberi települések körül felhalmozódó, szénhidrátban gazdag, de fehérjében szegény hulladékkal igyekeztek fenntartani magukat. Ez azoknak sikerülhetett a leginkább, akikben az emésztést kódoló gének megváltoztak. A háziasítást tehát feltehetően az emberi letelepedés, a földművelés megjelenése serkentette, és nem a vadonból befogott állatok megszelídítésével kezdődött – bár ezt az elméletet többen vitatják, megjegyezve, hogy bizonyos régészeti leletek szerint a kutya háziasítása jóval a mezőgazdaság megjelenése előtt, körülbelül harmincezer évvel ezelőttre vezethető vissza.
Annyi mindenesetre bizonyos, hogy az új eredmény feladja a leckét a kutyatápgyártóknak, mivel nagyon sok, kifejezetten drága tápot előállító cég alapozta a stratégiáját arra az állításra, hogy a kutyáknak ugyanolyan arányban kell fehérjét fogyasztaniuk, mint a vadon élő, főként húst evő farkasoknak. Most kiderült, hogy ezt a falusi nénikék, akik házi koszttal etették a házőrző kutyát, talán jobban tudták.

Axelsson et al., 2013, Nature