Kutya-ábécé

Chaser a világ legszebb és legokosabb kutyája - így ismerik őt világszerte az újságolvasók. A 9 éves border collie két éve került be a lapokba, amikor kiderült, hogy több mint 1000 tárgyat ismer név szerint, vagyis egy tárgy nevének kiejtésekor a megfelelőt viszi oda gazdájának, ezen felül tárgyak kategorizálására is képes, beazonosítja például a játékokat, a kisgyerekekhez hasonlóan következtetéssel tanulja meg új tárgyak nevét, valamint helyesen értelmez két szóból – igéből és főnévből - álló mondatokat. Chaser most újra felbukkant a hírekben, mivel bebizonyította, hogy mindezen felül az elöljárószavak rejtelmeivel is tisztában van. Képes ugyanis helyesen reagálni arra az utasításra, hogy „labdához vidd frizbit (to ball take Frisbee)”, és a fordítottja sem okoz gondot: „frizbihez vidd labdát (to Frisbee take ball)”. A Learning and Motivation című lapban megjelent közlemény szerzője nem más, mint Chaser gazdája, John Pilley pszichológus. Nyugdíjas professzorként elegendő ideje volt arra, hogy intenzív kiképzéssel főneveket, igéket és elöljárószavakat (a magyarban ezek általában toldalékok) tanítson kedvencének. A mondattan elemi szabályainak oktatása nem szerepelt a kiképzési tervben, Chaser ezeket önállóan ismerte fel a sok gyakorlás alatt. Megtanulta például, hogy a „to Frisbee” azt jelenti, hogy bármi is van a szájában, azzal menjen oda a megnevezett tárgyhoz. A gazdája eleinte kézzel mutatta a megfelelő irányokat, majd néhány héttel később letesztelte a kutya tudását.

Az első feladatban Chaser előtt két-két tárgy hevert. Egy adott pár egyik tagját át kellett vinnie a másik pár megjelölt tagjához. Pilley arra volt kíváncsi, az elöljárószavak vagy a szósorrend alapján dönti el a kutya, mit visz oda mihez, ezért a „to” elöljárószó hol a mondat elején, hogy a közepén hangzott el, aminek megfelelően hol a mondat első tárgyához kellett a másodikat vinni, hol fordítva. Chaser a próbák körülbelül négyötödében jól teljesített.

Pilley azt is megvizsgálta, hogy Chaser akkor is érti-e az utasítást, ha nem látja a tárgyakat. Chasert a franciaágya végébe fektette és a háta mögé tett két tárgyat. A kutya csak az utasítás elhangzása után fordulhatott meg, és ekkor át kellett vinnie az egyik tárgyat a nappaliba. Mind a 12 próbában kiválóan teljesített.

Korábban már több fajnál (szürkepapagáj, delfin, csimpánz, bonobó) találtak hasonló eredményeket a kutatók, a nyelvtan és a szótanulás alapjai tehát az állatokban is megjelentek. A „nyelvzseni” kutyák között feltűnően sok a border collie, Pilley szerint azért, mert e fajtának valószínűleg hasonló feladatokkal kellett megbirkóznia terelés közben.