Hogyan nyugtassunk meg egy szorongó rákot?

A folyami rákok stressz-szintjét csökkenti az emberek szorongásoldására használt hatóanyag. Ez arra utal, hogy a gerincteleneknek is vannak komplex, az emlősökéhez hasonló érzelmeik.
A rákok alapvetően a sötétet kedvelik, de ha egy akváriumban választhatnak az árnyékos és világos részek között, a világosba is kimerészkednek. Sorozatos áramütések hatására viszont szinte teljesen elkerülik a megvilágított területeket. Ezzel párhuzamosan az egyik, emberekben is a szorongással kapcsolatban álló ingerületátvivő anyag, a szerotonin szintje megemelkedik az agyukban. A szerotonin és a szorongás kapcsolata olyan erős, hogy egy szerotonin-injekció önmagában, áramütések nélkül is növeli az állatok szorongását, vagyis fénykerülő viselkedését. Némi humán szorongásoldó készítmény (chlordiazepoxide) viszont ismét meghozza a kedvüket ahhoz, hogy kiússzanak a világos területekre.
Halakról és más alacsonyabbrendű gerincesekről már tudható, hogy szorongásuk alapjaiban hasonló az emberéhez, de gerincteleneknél ez az eddigi legmeggyőzőbb eredmény. Valószínű, hogy ez az érzelmi állapot igen hamar megjelent az evolúció során.
Ezek után szabad-e a szakácsoknak elevenen megfőzni a rákokat? Mivel még nem sikerült feltárni az ízeltlábúak fájdalomérzetének idegrendszeri hátterét, erre a kérdésre egyelőre nincs precíz tudományos válasz; ki-ki döntsön a saját érzelmei alapján.