Utánozó gyikok

Hüllők is képesek imitációra, vagyis arra, hogy új viselkedést a társuk lemásolása révén tanuljanak meg. Eddig úgy tudtuk, hogy az emberen kívül csak olyan fejlett elméjű fajoknál fordul elő imitáció, mint például az emberszabásúak és néhány madárfaj.

Magyar kutató is részt vett abban a kutatásban, amiben belföldi szakállasagámák csupán társuk megfigyelése után rájöttek, hogyan kell hozzájutni kedvenc lisztkukacukhoz. Az agámák közül egyet előzetesen megtanítottak erre a feladatra, ő volt a demonstrátor. Fajtársai egyenként megfigyelhették, ahogy a demonstrátor a feje mozgatásával arrébb csúsztat egy kis dróthálós ajtót, amivel feltárul az út a lárvához. Ezután valamennyien kinyitották az ajtót, ráadásul abba az irányba tolták el, amerre a demonstrátor. Azok az agámák viszont, amelyek kimaradtak a bemutatóból, nem tudták megoldani a feladatot, sőt, egyszer sem mozgatták a demonstrátorhoz hasonlóan oldalirányban a fejüket. Az agámák tehát olyan viselkedést tanultak meg megfigyelés útján, amit spontán nem produkálnak. Úgy tűnik, az imitáció képessége már a hüllők és az emlősök közös ősében is megjelenhetett.

A belföldi szakállasagáma Ausztráliából származó kedvelt díszállat, amely akár fél méteresre is megnő. Szociális tanulási képessége már csak azért is meglepő, mert nem él csoportban, noha a kedvelt táplálkozási és tojásrakási helyeken gyakran több egyed is összeverődik.