Nemváltás szükség szerint

A sügérek hímjei általában háremtartók. Ha egy hím elpusztul, akkor a domináns nőstény néhány óra múlva hímként kezd viselkedni. Ez hormonális változáshoz vezet, ami miatt a hal női ivarmirigyei néhány hét alatt herévé alakulnak és színe is megváltozik (protogyny). Egy friss kutatás szerint még itt sincs megállás: a nőstényből lett hím tisztogatóhalak akár arra is képesek, hogy újra visszaváltozzanak nősténnyé, amikor csak náluk nagyobb hímekből áll a csoportjuk.

A bohóchalaknál a hímek alakulnak át nősténnyé szükség esetén (protandry). A Némó nyomában című filmben tehát Pizsi, az apa valóságban már anya lett volna, mire kiszabadítja fiát.

Ennél is elképesztőbbek a karibi hamletek. Mindegyik egyed nőstény és hím egyszerre (szimultán hermafroditák), de hogy elkerüljék az önmegtermékenyítést (ami csökkentené az utódok genetikai változatosságát), párzáskor az egyikük a hím szerepét veszi fel: átöleli a társát és spermát bocsát annak ikráira. Néhány perc pihenés után pedig szerepet cserélnek. Ez a stratégia olyan fajokra jellemző, amelyeknél kicsi az esélye annak, hogy ellenkező nemű fajtárssal találkozzanak.