Az üszők több tejet kapnak, mint a bikaborjak

A tehenek ma négyszer annyi tejet adnak, mint az 1940-es években - derül ki az amerikai farmerek által vezetett adatbázisból. Egy friss kutatás azonban még meglepőbb következtetésre jutott másfélmillió tehén adatainak elemzése után: az anyák több tejet termelnek, ha üszőt ellettek, mint ha bikaborjat. Főleg az elsőként ellett borjú neme számít, ez mintegy behangolja az emlőmirigyek működését.

Vajon hogyan? Már a méhen belül fejlődő magzat is eltérő működésre serkenti a mirigyeket? Ennek megválaszolására ideális a tejelő tehenek adatainak böngészése, hiszen tőlük azonnal elveszik születés után a borjakat, tehát csak a magzati hatásokkal kell számolni. Ellés után általában 305 napig tejel a tehén, de közben gyakran újra megtermékenyítik.  Legtöbb tejet akkor termel az anya, ha az első borja és a méhében fejlődő is nőstény, legkevesebbet pedig akkor, ha mindkettő hím. Ez nem kevés különbséget jelent: körülbelül 445 liter tejet.

Ez alaposan megdöbbentette a kutatókat. Ismert ugyan, hogy az emlősanyák eltérően invesztálnak az utódaikba, de rendszerint a hímeknek kedveznek, az embereknél a fiúk például zsírosabb tejet kapnak, mint a lányok. Az evolúcióbiológusok szerint ennek az az oka, hogy az anyáknak egy erős, sok nőstényt megtermékenyítő hím utódtól több unokájuk születhet, mint bármilyen lánytól. Hogyan fordulhat akkor elő, hogy a tehenek az üszőknek kedveznek? Erre többféle magyarázat kínálkozik. Talán az üszők gyorsabb növekedését támogatják ezzel az anyák, a bikáknak van idejük behozni a lemaradást, mert később kezdik a szaporodást. De lehet, hogy a tejtermelésben nagyobb szerepe van a magzatnak, mint eddig gondoltuk, és a nőnemű magzat által termelt több ösztrogén miatt nagyobb a tejtermelés.