A sebesség öl

Őzek, szarvasok ugranak az autók elé, madárrajok miatt repülőutak szakadnak félbe – legutóbb egy közel 150 utast szállító repülőgép hajtott végre kényszerleszállást Baltimore-ban, miután összeütközött egy madárral, ami lyukat ütött a szárnyon. De miért nem kerülik ki időben az állatok a feléjük közeledő óriási járműveket? Valószínűleg nem a hihetetlen bátorságuk miatt, hanem azért, mert képtelenek feldolgozni a sebességét.
Nehéz lenne a valóságban vizsgálni a kérdést anélkül, hogy valódi balesetek és károk keletkeznének, ezért a virtuális valóságot hívták segítségül kutatók. Fogságban élő madaraknak, észak-amerikai, fészekparazita gulyajáróknak vetítették le egy különböző sebességgel és változó távolságban száguldó Ford F250 pickup felvételeit. Az eredmények szerint a madarak elsősorban a távolságra reagáltak, és akkor röppentek el az autó útjából, amikor úgy tűnt, hogy körülbelül 30 méterre van. Ez a stratégia mindaddig megmenthette a madarak életét, amíg az emberek ki nem találták a több mint 120 km/h-val közlekedő járműveket. Ilyen sebesség felett 30 méterről már egyszerűen nem marad idő a menekülésre, elkerülhetetlen az ütközés.


Elképzelhető, hogy a gulyajárók – mivel eredetileg szabadon éltek, csak a vizsgálat idejére tartották őket fogságban – megtanulták, milyen sebességgel közlekednek körülöttük az autók, és így alakult ki a menekülési távolságuk. De az is lehet, hogy az evolúció nem készítette fel őket a ragadozóiknál nagyobb sebességgel közlekedő gépek kihívásaira. Mindenesetre a kutatók szerint speciális lámpákkal, amik közelebbinek mutatják a járműveket, mint amilyenek valójában, csökkenthető lenne az balesetek esélye.