IQ: az alma nem esik messze a fájától

A csimpánzok intelligenciájának körülbelül a fele génjeikre vezethető vissza – állapították meg 99 csimpánz teszteredményeinek összesítése után amerikai kutatók. Az állatok különböző kognitív feladatokban vettek részt, amikben eszközhasználatukat, memóriájukat, szociális készségeiket mérték fel. A teszteredmények és az állatok rokonsági foka között kapcsolat mutatkozott, vagyis a jól teljesítő majmok rokonai is ügyesen oldották meg a feladatokat. A nem és a korai tapasztalatok viszont nem befolyásolták a mért intelligenciát.
Mivel a csimpánzok genetikailag közel állnak az emberhez, a tanulmány segíthet abban is, hogy kiderüljön, hogyan alakult ki az emberi intelligencia és pontosan mely gének állnak a hátterében. Az év elején jelent meg egy ehhez kapcsolódó, e rovatban is bemutatott tanulmány, amely azt igazolta, hogy az AVPR1A nevű gén egy speciális variációja hozzájárul ahhoz, hogy a csimpánzok figyelembe veszik-e partnerük egyik szociális jelét, követik-e tekintetének irányát. Mivel a kutatók fogságban élő csimpánzokat vizsgálnak, a környezeti hatások nem túl változatosak, legalábbis ahhoz mérten, amilyenek az embereket érik. A hatásosnak bizonyuló géneket azután már célzottan lehet vizsgálni az emberek esetében.
Gyors siker azonban így sem várható. A gyerekek intelligenciájának hozzávetőleg 30%-a magyarázható meg génekkel, a környezeti hatás erős, egy-egy gén hatása pedig elenyésző, több száz gén interakciójának feltérképezésére van szükség. A főemlős-kutatások jelentős segítséget nyújthatnak ebben, különösen úgy, hogy újabb állatkertek és kutatóközpontok csatlakoztak a programhoz.