Válás és hűtlenség

Sok állat párban neveli az utódait, de akárcsak az embereknél, a párok nem maradnak együtt örökké. A válás és félrelépés meglepően gyakori. Az, hogy jellemzően melyik fél hagyja el a párját, a felnőttkort elért nemek arányától függ a madarakban – tárták fel 197 faj összehasonlításával magyar és brit kutatók. Ahol a szaporodóképes egyedek között több a tojó, ott gyakoribb a válás, vagyis a párkapcsolat felbomlása. Lehet, hogy a „szingli” tojók elcsábítják a már párba állt hímeket, de az is előfordulhat, hogy a hímek aktívan keresik az új partnert, és a sok tojó jelenlétében könnyebben járnak sikerrel.
Ha viszont a hímek aránya nagyobb a populációban, akkor a hűtlenség gyakorisága növekszik. Vagy azért, mert a tojók nem tudnak ellenállni a széles kínálatnak, vagy pedig a pár nélkül maradt hímek megerőszakolják a tojókat.
Akárhogyan is, ha a nemek aránya nem kiegyenlített, akkor a ritkább nem képviselője nagyobb eséllyel talál új szaporodási partnert. Vagy „megcsalja” a párját vagy elhagyja egy új társ kedvéért. Végeredményképpen a poligámia – párzás egynél több partnerrel - mindkét nemnél növekszik.

Még kérdéses, mennyire érvényes a madarak szaporodási rendszere más állatcsoportoknál. Úgy tűnik azonban, hogy a nemek aránya az embereknél  is hasonlóan hat a párkapcsolatokra.